Kompot z jabłek i gałązek maliny

Kompot z jabłek i gałązek maliny

Kompot z jabłek i gałązek maliny

Szkoda, że zamiast kompotów, tradycyjnych napojów na polskim stole pijemy soki w kartonach i gazowane napoje – zawierają nic poza cukrem (ew. aspartamem!), wodą i śladową ilością soku owocowego. Wartości odżywczych nie ma to prawie żadnych. Tymczasem nic tak nie gasi pragnienia, jak kompot!

Dzbanek owocowego kompotu ma się tak do napoju z butelki, jak pierwsza randka do zjazdu PZPN. Kompot czyli wywar z owoców to samo zdrowie, naturalny smak i dowolność wyboru składników.
Polecam wczesnym latem kompot z jabłek ( u mnie zeszłoroczne znakomicie przezimowały) i malin ( powoli wypuszczają listki, do kompotu używam łodygi z młodymi liśćmi).
Jabłka, po umyciu, kroję w skórce na cztery, wykrawam gniazda nasienne, kroję każdą ćwiartkę na cztery. Do zagotowanej wody (ok. litr na 1 kg owoców) wrzucam jabłka, dodaję cztery gałązki (ok 30 cm każda) malin z listkami. Zagotowuję. Zmniejszam ogień, dodaję 4 łyżki cukru na 2 litry kompotu, cynamon, imbir do smaku. Gotuję przez kolejne 10 minut. Schładzam. Gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s