Jak nasza żywność zmieniła się od początku rozwoju rolnictwa

Gdyby 6 tysięcy lat temu ktoś dał ci brzoskwinię prawdopodobnie byłbyś zaskoczony: kwaśny, wielkości winogrona owoc raczej nie przypominałby wyglądem pulchnych, soczystych owoców, którymi możemy cieszyć się dziś.

W ciągu 12 tysięcy lat, odkąd człowiek zajął się rolnictwem i uprawą żywność, którą jemy została poddana drastycznym przemianom. Rolnicy wynajdywali sposoby, aby poprzez odpowiednią selekcję odmian hodować większe, słodsze i bardziej soczyste rośliny.

Australijski nauczyciel chemii James Kennedy zainteresował się tematem i zaczął robić badania. Jego odkrycia zainspirowały go do stworzenia serii infografik wyjaśniających, jak niektóre z naszych najbardziej ukochanych przekąsek zmieniły się na przestrzeni wieków: trzy tutaj: brzoskwinia, arbuz, i kukurydza.

Link do artykułu, na podstawie którego powstał ten wpis

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/f68/28240193/files/2014/12/img_1892-0.png

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/f68/28240193/files/2014/12/img_1894.png

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/f68/28240193/files/2014/12/img_1893.png

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s