Falafel i hummus

Jakoś nie mogłam sie dzis powstrzymać i zrobiłam falafele z hummusem. Przepisów w sieci jest sporo, nie wszystkie podają odpowiednie proporcje i często można się rozczarować, dlatego przejrzałam kilka z nich, podpytałam kilka osób z hummus barów, jak i co robią i złożyłam w całość coś, co wyszło. I to znakomicie. 

Składniki na około 20 kotlecików:
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 mała cebulka (szalotka lub biała)
  • 2 ząbki czosnku lekko rozciśnięte
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki (natki)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry, 
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (bardzo go lubię, daje specyficzny smak)
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki wody z moczenia ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia – neutralny w smaku np. z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Dzień przed robieniem falafli ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody w dużej misce. Przez noc potępi swoją objętość. 
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i rozdrobnić w młynku. Nie moze to być puré, grudki muszą pyć widoczne. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw zmielone uprzednio w młynku. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać 4 łyżki mąki jaglanej i 3 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Odstawić do lodówki na 30 min. 
  3. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Aby się nie rozpadały trzeba ciasto ścisnąć w dłoniach. 
  4. Uformowane falafle wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Odlozyc na talerz, posypać rukolą, można skropić sokiem z cytryny i podawać z hummusem. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s