Ciasteczka z mąki ryżowej, bakalii i płatków żytnich

Unikam mąki pszennej, dlatego zastąpiłam ją mąką ryżową. W moim przepisie natomiast są jajka – jeśli komuś to nie odpowiada, można to ponminąć, bo ciasteczka wychodzą, bez jaj🙂
RObi się je bardzo szybko i tak naprawdę z tego, co akurat mamy pod ręką w kuchni. Warto poeksperymentować.
Ja jestem zachwycona olejem kokosowym (który postaci oleistej w ogóle nie ma, więc trzeba go roztopić w rondelku).
Użyłam oleju kokosowego z Bio Planete (LINK)

zdjęcie 2

Dosyć pisania, czas wziąć się za wykonanie. Na około 12 ciasteczek średnicy 5 cm i grubości 1cm potrzebujemy:

30 minut wolnego czasu
piekarnik nagrzany do ok. 160 st. C

• 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
• 1 szklankę mąki ryżowej
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 szklankę płatków żytnich
• po garści wiórków kokosowych, posiekanych, suszonych śliwek, żurawiny, rodzynków, daktyli itp.
• dodatkowo można dodać po garści prażonych pestek dyni i słonecznika
• 2 małe jajka
• 125 oleju kokosowego (roztopionego)
• 2 łyżki miodu

Wszystkie suche składniki mieszamy, roztapiamy olej kokosowy i dodajemy do suchych składników, wbijamy jajka, znów mieszamy. Lepimy kulki średnicy ok 4cm, spłaszczamy, układamy krążki na wyłożonej papierem blasze w odległości ok. 1 cm od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciasteczka powinny być miękkie – stwardnieją lekko po ostudzeniu.
Pycha do porannej kawy z mlekiem (w moim przypadku bez laktozy).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s