Jak zmniejszyć ilość odpadów? Zamrozić, zmielić, wysuszyć…

fopo-640x350
FoPo to proszek powstały z owoców z targu lub sklepu, które zostały zamrożone i zmielone, zanim się zepsuły. Tak właśnie wygląda pomysł na zmniejszenie ilości odpadów spożywczych.

Mimo, że mrożone suszone owoce nie są niczym nowym, to FoPo planuje zamawiać nieprzedane lub drugiego gatunku owoce od sprzedawców i w procesie obróbki termicznej przekształcać je w pożywny proszek. Może być on z powrotem odsorzedany lokalnym handlarzom owoców i warzyw, sklepikarzom czy bezpośerdnio konsumentom. Mozna go stosować do przygotowania zup, smoothies czy pieczenia. Centrala firmy usytuowana jest na Filipinach – tam też część produkcji FoPo będzie przekazywana na dożywianie potrzebujących.

FoPo obecnie zbiera fundusze na rozpoczęcie produkcji na większą skalę. W jaki inny sposób bliskie zepsucia owoce i warzywa można wykorzystać?

Więcej na http://www.kickstarter.com/fopo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s