Tarta z łososiem, szpinakiem i serem kozim na francuskim cieście

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Porcja świeżego ciasta francuskiego.

 NADZIENIE:

4 jajka

sól i świeżo zmielony pieprz

100 – 125 g sera PLEŚNIOWEGO koziego w roladzie 

100 g mozarelli startej na tarce

1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%

125 g świeżego łososia, rozdrobnionego

2 szklanki świeżego szpinaku

2 gruszki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka różowego pieprzu

rukola do posypania po wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć ciastem francuskim. Na dno równomiernie rozłożyć pokrojone na plasterki gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika.


NADZIENIE:

Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce ser mozarella,  śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić i skropić sokiem z cytryny. Różowy pieprz rozetrzeć, rukolę opłukać. Szpinak umyć, przełożyć na rozgrzaną patelnię. Listki potrzebują około minuty, aby zwiędnąć na patelni. Po tym czasie poszatkować je na desce lekko przestudzone. Ułożyć szpinak na gruszkach. Masę jajeczną przelać na podpieczone gruszki ze szpinakiem, ser kozi pokroić na plasterki i lekko zanurzając w masie jajecznej ułożyć na wierzchu. Piec 25 minut w 180st. C. Podawać posypane świeżą rukolą. 
IMG_5207

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s