Szwedzka szarlotka z mąką owsianą (bezglutenowa)

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

200 g mąki owsianej (podrażonej około 2 minut na suchej patelni, aż zacznie pachnieć orzechowo)
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
200 g margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu wmigdałowego
garść orzechów włoskich pokruszonych i podprażonych na suchej patelni
2 jabłka, bez pestek, pokrojone w plasterki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kawałeczku masła i dalej miksujemy. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy łyżkę wody i ekstrakt.
Ciastem napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Pieczemy ok 45 minut w 180 st.C, by wbity patyczek był suchy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s