Opakowania zmieniają kolor kiedy żywność się psuje

Brazylijska firma Braskem opracowała opakowanie, które wykrywa zmiany pH żywności i zmienia kolor, jeśli te staje się niezdatne do spożycia.

Zdaniem amerykańskiej Natural Resources Defense Council konsumenci w Stanach Zjednoczonych wyrzucają rocznie około miliarda funtów jedzenia tylko i wyłącznie dlatego, że treści na etykietach są dla nich niezrozumiałe. Wiele osób nadal nie rozróżnia „Best Before” lub „Use By”. Ale wyobraźcie sobie, że jedzenie jest owinięte w opakowanie, które analizuje jego pH i na tej podstawie informuje nas czy nadal jest ono zdatne do spożycia, czy już się zepsuło.

Braskem we współpracy z uniwersytetami zarówno w Brazylii, jak i USA opracowało takie opakowanie. Badania nad prototypem rozpoczęły się już w 2013 roku i trwają prace nad wprowadzeniem produktu na rynek.

Znalezione tutaj: www.braskem.com.br

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s