Babeczki na żytnio-pszennym spodzie z owocami

babeczki kruche z truskawkamiSkładniki, około 20 – 30 sztuk:

Ciasto:

• 200 g masła
• 3 żółtka
• 1 łyżeczka miodu
• 60 g cukru pudru
• mała szczypta soli
• zapach waniliowy (pół buteleczki)
• skórka z  1/2 cytryny
• 100 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej razowej

Krem:
• 375 g mleka 3,2%
• 125 g śmietany kremówki 30%
• 175 g cukru
• 125 g żółtek (około 6 sztuk)
• 35 g mąki pszennej
• 1 laska wanilii

Dodatkowo: maliny, suszona żurawina, migdały, cukier puder do posypania

Spód:

  • Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać dwa rodzaje mąki i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Foremki do mini tart posmarować miękkim masłem – silikonowej formy nie trzeba smarować, więc polecam takową. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ze schłodzonego ciasta lepić kulki średnicy orzecha włoskiego, rozpłaszczać w palcach i wylepiać nim foremki, spód podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez  14 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu wyjąć kruche babeczki z foremek i całkowicie je ostudzić.

Krem:

  • W garnku umieścić mleko i śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania (nie zagotowywać, mieszanka ma być bardzo ciepła – gorąca, ale nie wrząca, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka – to znak, że temp. jest odpowiednia).
  • W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
  • Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.
  • Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić (np. wstawić do garnka z zimną wodą z dodatkiem lodu, co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch na powierzchni). Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.

Całkowicie ostudzone babeczki wypełniać ostudzonym kremem. Ułożyć owoce i orzechy a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.babeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s