Płatki dzikiej róży: cukier, syrop i konfitura

Sezon na płatki dzikiej róży. Polecam przepyszny cukier, syrop oraz konfiturę.

Składniki na konfiturę z płatków dzikiej róży:

35 dag płatków z dzikiej róży

Płatki dzikiej róży

Płatki dzikiej róży

0,5 kg cukru
2 cytryny
1 ¾ szklanki wody

Sposób przygotowania:

DZIEŃ PIERWSZY:

Obcinam białą część z każdego płatka, ponieważ są one źródłem goryczki, płuczę w zimnej wodzie a następnie przelewam wrzątkiem. Powinny dzięki temu zmięknąć ale stracą też nieco kolor. Odkładam do wystygnięcia po czym odciskam wodę. Cytryny dokładnie myję i osuszam. Skórkę obcieram na drobnej tarce, wyciskam sok i usuwam z niego pestki. Płatki posypuję startą skórką i polewam sokiem z cytryny (płatki nabiorą z powrotem różowego koloru).

Cukier gotuję z wodą do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowanym syropem zalewam płatki i odstawiam do nasiąknięcia.

Płatki dzikiej róży pozostawione do namoczenia w syropie z cukru

Płatki dzikiej róży pozostawione do namoczenia w syropie z cukru

DZIEŃ DRUGI:

Płatki gotuję na wolnym ogniu  bez przykrycia przez około 2 godziny, do czasu aż łyżka odkładana na talerzyk będzie się do niego przyklejać.

W oddzielnym garnku gotuję wcześniej umyte słoiczki i przykrywki. Wyjmuję słoiczki pojedynczo, nakładam konfiturę i od razu, gorące zakręcam. Odstawiamy na ściereczkę do wystygnięcia dnem do góry. Nie przykrywam niczym, aby konfitura nie straciła swojego koloru. Tak przygotowane przetwory po ostygnięciu przechowuję w chłodnym, zaciemnionym miejscu, dzięki temu zachowają swój piękny bordowy odcień.

Cukier z płatkami dzikiej róży

Płatki zebrane w miarę słoneczny, suchy dzień rozcieram w blenderze. Dodaję szklankę cukru, znów ucieram na jednolitą masę. Wykładam na desce i suszę pod przykryciem (bawełniana ściereczka do tego się świetnie nadaje). Może to potrwać nawet dwa dni. Cukier można wykorzystać do deserów, kawy.

Syrop z płatków dzikiej róży

Składniki:
Płatki dzikiej róży
cukier

Płatki róż dokładnie oczyszczam i płuczę pod zimną wodą (płatki zbieram z dala od ulic, dróg itp.). Nie podaję konkretnych proporcji płatków i cukru, bo cała sztuka polega na tym, aby przesypać płatki róży cukrem: warstwa cukru na przemian z warstwą płatków w słoiczku . Całość zamykam i odstawiam na ok 3 dni, aż płatki puszczą soki.  Gotowy syrop przelewam do słoiczków.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s