Chleb kukurydziany a zaczynie drożdżowym

chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym

chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym

składniki na zaczyn drożdżowy (poolish):

225 g mąki pszennej chlebowej
225 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin.

składniki na ciasto właściwe:

455 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki kukurydzianej (żółtej)
342 g wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
cały zaczyn 16-godzinny
do miski wsypać mąkę kukurydzianą i zalać wodą. pozostawić na 15 minut. dodać pozostałe składniki ciasta, miksować przez 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 3 minuty na szybszych. odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. po 45 minutach złożyć ciasto.

ciasto podzielić na 2 części, odstawić przykryte na 10 – 20 minut, by ciasto odpoczęło. uformować bochenki, które umieścić najlepiej w koszyku, do wyrośnięcia, na 1 h 15 minut. przed pieczeniem można naciąć.

piec w temperaturze 235ºc, z parą, przez około 40 minut. studzić na kratce.

metoda dla maszynistów:

ciasto nie nadaje się do wyrabiania w maszynie do chleba.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s