Chleb pszenny na maślance

chleb pszenny na maślance

chleb pszenny na maślance

składniki na 2 bochenki:

1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
1/4 szklanki ciepłej wody (40 – 45 st.)
2 łyżki cukru
6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 – 45 st.)
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 -2,5 szklanki mąki pszennej
w dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). domieszać masło, sól, maślankę. dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. odstawić na kwadrans. ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).

ciasto podzielić na dwie części. uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej – w koszyku (45 – 60 minut). przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem.

piec około 25 – 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos.

wyjąć, ostudzić na kratce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s