Chleb żytni razowy bez wyrabiania

chlebSkładniki:

• 100 g mąki pszennej (uniwersalnej, tortowej typ 500 lub 700)
• 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000 lub mniej, ważne, żeby był z otrębami)
• 2 łyżki soli
• 1 opakowanie suchych drożdży (użyłam DrOetker)
• 300 g chłodnej wody
• otręby pszenne do obsypania chleba

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski wraz z otrębami, dodać sól, drożdże zalać wodą (pół kubka letniej wody)  i poczekać ok 10 minut, aż wyrosną; wszystko wymieszać łyżką. Wlać resztę wody i wymieszać składniki łyżką (krótko, do połączenia się składników, przez około pół minuty). Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około  na całą noc (w temperaturze pokojowej, np. na blacie kuchennym).
  • Po nocy przełożyć ciasto do foremki do chleba (polecam silikonową) i zostawić w ciepłym miejscu w kuchni na 1 – 2 godziny do podwojenia objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika. Na kratce ustawić foremkę z ciastem.
  • Piec przez 45 minut.
  • Wyjąć chleb z piekarnika i odłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Pokroić po ostudzeniu. Skórka będzie chrupiąca, a środek miękki i wilgotny.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s