Ziołowy chleb pszenno-żytni z soją

chleb sojowySkładniki:

• 400 g mąki (po 200 g pszennej i 200 g żytniej razowej)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
• 200 g ugotowanej, miękkiej soi (ziarna najlepiej namoczyć na całą noc, a potem jeszcze ugotować ok. 20 minut)
• 300 g chłodnej wody
• otręby lub mąka do obsypania chleba oraz zioła (suszony koperek, bazylia itp.)

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz ziarna soi. Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać łyżką (mieszać przez około 30 sekund). Ciasto ma być klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 12 godzin (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
  • Ciasto wyłożyć do foremki – ja używam silikonowej.  Przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
  • Nagrzać piekarnik do 25o st. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem 1 godzinę.
  • Wyjąć chleb z piekarnika. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s