Tarta na żytnim spodzie z grillowaną cukinią

tarta z cukinią…kremem serowym i świeżym tymiankiem.

Rewelacyjna, na żytnim spodzie, bardzo aromatyczna. Kruche ciasto zrobiłam z 3/4 mąki żytniej razowej (typ 2000) i 1/4 mąki pszennej (typ 650).

Składniki:

  • 1 cukinię pokrojoną na kawałki, zgrillować
  • 100g sera pleśniowego (np. lazur rokpol) pokrojonego drobno
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżkę oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki świeżego tymianku (listki) – połowę zużyjemy do nadzienia, połową posypiemy nadzienie

Ciasto kruche:
• 2 szklanki mąki żytniej razowej + 1 szklanka mąki pszennej
• 6 łyżek cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g masła (pokrojone na kawałki)
• 90 g margaryny  (pokrojone na kawałki)
• 1/4 szklanki zimnej wody

  • Składniki na ciasto kruche włożyć do miski (prócz wody). Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, wstawić do lodówki na około 1 godzinę (owinięte w folię, aby nie traciło wilgoci).
  • Okrągłą formę do tarty posmarować masłem.
  • Cukinię pokrojoną w plastry zgrillować na patelni grillowej.
  • Formę wylepić ciastem. Nagrzać piekarnik do temp. 180st i podpiec około 15-20 minut dziurkując ciasto uprzednio widelcem.
  • Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na podpieczonym spodzie ciasta. Skropić oliwą i posypać świeżym tymiankiem.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 45 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s